BCF

Termen > BCF

~ BIM Collaboration Format

Een BIM model is een representatie van een bouwwerk. In zo’n model zit data van verschillende bouwpartijen. Middels clashdetectie (zie clashdetectie) is het mogelijk om fouten in een model te vinden. De laatste jaren is gebleken dat het communiceren over deze fouten een vak apart is. Een specifiek object kan worden gecommuniceerd en gedeeld met partners via IFC, maar een specifieke ‘clash’ moet omschreven worden via de telefoon of met screenshots. Daarom is BCF ontwikkeld.

BCF is ontwikkeld om ‘issues’ van een BIM model te communiceren. Belangrijkste ontwikkelaars zijn de softwareleveranciers Tekla en DDS. BCF is een afsprakenset over hoe issues worden uitgewisseld. Het bestaat uit 3 delen: een plaatje, een camerastandpunt en een lijst met objecten uit het BIM model waar het issue over gaat.

Dankzij BCF kunnen ook ‘issues’  van een model eenvoudig  en eenduidig uitgewisseld worden, wat de kans op fouten bij communicatie tussen ketenpartners verkleind.

BCF is een relatief jong initiatief, maar de adaptatie groeit snel. Naar verwachting zal deze standaard de markt dus snel veroveren. BuildingSMART international is bezig om BCF tot een internationale data standaard te maken.

Meer info: